mary.ko@seznam.cz

Utopenci

03.01.2016 10:05

Hospodská klasika k pivu, kterou si můžete snadno připravit i doma. 

Ingredience: kvalitní špekáčky (počet záleží na velikosti nádoby, do které je budete nakládat), nakládané okurky, cibule, nakládaná červená paprika (kapie)

Na lák: 3 kuličky černého pepře (+ na zdobení), 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list (+ na zdobení), 450 ml octa, sůl, pepř  

Postup: Nejprve si připravíme lák - v hrnci svaříme 300 ml vody s pepřem a novým kořením, přidáme ocet a dle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a v polovině nařízneme, přitom je nedořízneme úplně – poloviny by měly zůstat spojené. Do řezu pak vkládáme na plátky nakrájenou okurku, cibuli a kapii. Špekáčky takto natěsno vrstvíme do připravené nádoby, přitom je prokládáme další cibulí, celým pepřem a bobkovými listy. Naplněnou sklenici zalijeme až po okraj lákem a uzavřené necháme v chladu uzrát nejméně 10 dní.

Zdroj: kuchařka Party z edice Apetit, BURDA media 2000 s.r.o., Praha 2011, str. 10

Poznámky:

  • Množství všech ingrediencí upravte podle toho, kolik utopenců nakládáte.
  • Pokud vám nějaký lák zbyde, uchovejte ho a v průběhu zrání ho můžete podle potřeby dolévat k utopencům.
  • Množství octa v nálevu se nebojte, během zrání se vstřebá.
  • Pokud nakládáte ve velkém, ingredience na lák jen znásobte.