Hospodská klasika k pivu, kterou si můžete snadno připravit i doma.
Ingredience: kvalitní špekáčky (počet záleží na velikosti nádoby, do které je budete nakládat), nakládané okurky, cibule, nakládaná červená paprika (kapie)
Na lák: 3 kuličky černého pepře (+ na zdobení), 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list (+ na zdobení), 450 ml octa, sůl, pepř
Postup: Nejprve si připravíme lák - v hrnci svaříme 300 ml vody s pepřem a novým kořením, přidáme ocet a dle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a v polovině nařízneme, přitom je nedořízneme úplně – poloviny by měly zůstat spojené. Do řezu pak vkládáme na plátky nakrájenou okurku, cibuli a kapii. Špekáčky takto natěsno vrstvíme do připravené nádoby, přitom je prokládáme další cibulí, celým pepřem a bobkovými listy. Naplněnou sklenici zalijeme až po okraj lákem a uzavřené necháme v chladu uzrát nejméně 10 dní.
Zdroj: kuchařka Party z edice Apetit, BURDA media 2000 s.r.o., Praha 2011, str. 10
Poznámky:
- Množství všech ingrediencí upravte podle toho, kolik utopenců nakládáte.
- Pokud vám nějaký lák zbyde, uchovejte ho a v průběhu zrání ho můžete podle potřeby dolévat k utopencům.
- Množství octa v nálevu se nebojte, během zrání se vstřebá.
- Pokud nakládáte ve velkém, ingredience na lák jen znásobte.