mary.ko@seznam.cz

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami

06.03.2013 11:58

Vepřová panenka je samo o sobě výborná, a když ji zkombinujete se sušeným ovocem, nemůžete se trefit vedle.

Ingredience: 1 kg vepřové panenky, sušené švestky, 10 – 15 dkg anglické slaniny, olivový olej, sůl, pepř, tymián

Postup: Panenky omyjeme a očistíme. Tenkým a ostrým nožem uděláme uprostřed celé panenky otvor. Ten naplníme sušenými švestkami, vypomoct si můžeme vařečkou nebo lžící. Naplněné panenky zabalíme do plátků slaniny nebo prosciutta a na olivovém oleji je na pánvi osmažíme ze všech stran dočervena. Osmažené panenky vložíme do pekáčku a dáme cca na 15 – 20 minut do trouby při 200 °C. Po upečení panenku osolíme, opepříme a obalíme v tymiánových lístcích. Necháme 10 minut odpočinout a nakrájíme na plátky. Podávat můžeme prakticky s čímkoliv, hodí se např. brambory, zelenina či rozpečená bagetka.

Zdroj: Časopis Apetit – prosinec 2012, str. 34

Poznámky:

  • Doba pečení panenky záleží na tom, zda ji máte rádi medium nebo well done, přizpůsobte si proto čas pečení podle sebe.
  • Panenku můžeme plnit i jiným sušeným ovocem, např. meruňkami.
  • Pokud chcete využít výpek, který zbyl po panenkách v pánvi, jednoduše přidejte trochu másla a míchejte, dokud se nerozpustí a ze dna pánve se neodstraní přípečky. Můžete dochutit solí a pepřem a polít vzniklou omáčkou panenku.
  • Jak jsem již napsala výše, přílohu můžete zvolit v podstatě jakoukoliv, na fotce je smažený marinovaný lilek a pečená cherry rajčátka.