Jen si to představte - šťavnatá vepřová roláda se špenátovou nádivkou, zapečené fazolky se zeleninou a mozzarellou, omáčka z amerických brusinek a domácí bramborové knedlíky... Zkrátka luxusní jídlo, kterým určitě oslníte!
Ingredience: 2 kg vepřové pečeně vcelku, 400 g čerstvého špenátu, olej, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce dijonské hořčice
Na zapečené fazole: 1 malá brokolice, 2 plechovky bílých fazolí, 200 ml 30 % smetany, 200 g mozzarelly, 1 červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce strouhanky, kousek másla, sůl, pepř
Na knedlíky: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl
Na brusinkovou omáčku: 350 g čerstvých amerických brusinek neboli cranberries, 200 g cukru, 250 ml vody
Postup: Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Smažíme asi 3 minuty a vmícháme opraný a okapaný špenát. Osolíme, opepříme a necháme zavadnout.
Maso prokrojíme ostrým nožem tak, aby vznikl obdélníkový plát silný asi 1,5 cm. Plát naklepeme a rozprostřeme na něj hotový špenát. Maso zarolujeme a svážeme potravinářským provázkem, pak ho ze všech stran potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Ve velké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme trochu oleje a roládu na něm ze všech stran osmažíme. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou a v troubě vyhřáté na 220 °C pečeme cca 60 minut nebo dokud není maso úplně měkké. Občas přeléváme vzniklým výpekem.
Na pánvi osmahneme na olivovém oleji na plátky pokrájenou červenou cibuli a plátky česneku dohněda. Přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici a ještě chvíli smažíme. Sejmeme z ohně a přidáme petrželku, propláchnuté fazole a smetanu. Dle chuti osolíme a opepříme. Směs vlijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Povrch poklademe plátky mozzarelly a zapečeme 20 minut v troubě (můžeme je přidat k posledním dvaceti minutám pečení masa).
Dále si připravíme knedlíky. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout (nejlépe už den předem). Oloupeme a nastrouháme. Ve směsi utvoříme důlek, do kterého vložíme vejce a mouku. Ručně vypracujeme těsto, pokud je třeba, přidáme ještě trochu mouky. Těsto rozdělíme na 4 části a vytvoříme z něj válečky. Ty vaříme v horké vodě 30 - 40 minut, záleží na velikosti knedlíků.
Jako poslední připravíme omáčku. V pánvi nebo kastrolu smícháme cukr s vodou a přivedeme k varu. Přidáme omyté brusinky a opět přivedeme k varu, počkáme než brusinky popraskají (trvá to pár minut). Snížíme teplotu a na mírném ohni 10 minut povaříme.
Zdroj: Pečeně a fazole - Časopis Chef Gurmán - únor 2010, bramborové knedlíky - https://www.mamincinyrecepty.cz/brambory/bramborove-knedliky, brusinková omáčka - https://dolcevita.blog.cz/0712/brusinkova-omacka
Poznámky:
- Toto menu je náročné na čas, obzvlášť, pokud si nejste v kuchyni ještě moc jistí. Proto doporučuji si na vaření vyhradit spíše více času, odměnou vám bude spousta dobrot, kterými můžete oslnit přítele, přítelkyni, rodinu, kamarády, zkrátka kohokoliv chcete :)
- V receptu na knedlíky se knedlíky dělají v páře, já osobně je raději vařím v horké osolené vodě. Čas vaření je orientační a já už ho umím odhadnout. Pokud vaříte knedlíky poprvé, klidně je z vody vytáhněte a rozkrojte - když je prostředek pevný, je knedlík hotový, v opačném případě ho dejte ještě vařit.
- Bramborové těsto můžete rozdělit na kolik částí chcete, záleží na tom, jak máte velký hrnec a jak velké chcete mít knedlíky.