mary.ko@seznam.cz

Vepřové kari s lilkem a květákovou rýží

02.07.2015 11:09

Na tomto receptu mě nejvíc dostala květáková rýže, úžasný nápad!

Ingredience: 450 g vepřové pečeně, 1 velká cibule, 1 konzerva krájených rajčat, 1 střední lilek, 2 lžíce kari koření, 2 lžíce červeného vinného octa, 2 lžíce strouhaného zázvoru, 1 lžička fenyklových semínek, 1 lžička římského kmínu, 1 kostka zeleninového bujonu, olej

Na květákovou rýži: 1 střední květák, 1 lžička římského kmínu

Postup: Vepřové maso nakrájíme na kostky a smícháme s kari kořením a octem. Cibuli pokrájíme nadrobno, lilek na kostky. Fenykl a římský kmín opražíme nasucho v pánvi a pak je v hmoždíři podrtíme. V pánvi rozpálíme olej a opékáme cca 8 minut cibuli se zázvorem. Přidáme maso a opékáme dalších pár minut, poté vložíme podrcené koření, rajčata, lilek a rozdrobenou kostku bujonu. Přiklopíme a za občasného míchání vaříme cca 30 - 40 minut, až je lilek i maso měkké. Při vaření můžeme dle potřeby podlít trochou vody. Mezitím si připravíme květákovou rýži - z květáku vykrojíme co nejvíce dřevnatého košťálu a rozdělíme ho na růžičky. Vložíme do robotu a nasekáme nadrobno (zhruba na velikost zrnek rýže). Dáme do nádoby vhodné do mikrovlnky, přikryjeme potravinovou fólií, kterou propícháme a zahříváme na nejvyšší výkon po dobu 7 minut. Na pánvi si stejně jako u kari nasucho opražíme a poté podrtíme římský kmín. Vmícháme ke květáku a můžeme podávat.

Zdroj: Poupravený recept z časopisu Apetit - duben 2015, str. 18

Poznámky:

  • Ke květákové rýži můžete kromě kmínu přidat i trochu nasekané petrželky nebo koriandru.
  • V původním receptu se do kari přidává i červená čočka, nám ovšem přišlo už i tak dost syté.
  • Nevynechávejte fenykl ani římský kmín, právě jejich kombinace jídlo skvěle a zajímavě ochutí.