mary.ko@seznam.cz

Vepřové řízky s oříškovo-bylinkovou krustou a pečenou zeleninou

11.10.2012 20:56

Oříšková směs vytvoří na řízkách velmi dobrou krustičku, kterou byste klidně mohli jíst samotnou! 

Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, 4-6 vepřových řízků (dle počtu strávníků), 3 lžíce lískových oříšků, 1 lžíce másla, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce pomerančové šťávy, 4 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř 

Na pečenou zeleninu: malá brokolice, 1 červená a 1 žlutá paprika, 2 cibule

Postup: Troubu předehřejeme na 190 °C. Nejprve si očistíme a omyjeme všechnu zeleninu. Brokolici rozebereme na růžičky a pár minut ji povaříme v osolené vodě. Poté ji slijeme a propláchneme ledovou vodou, aby si zachovala zelenou barvu. Očištěné papriky nakrájíme na proužky, cibuli na klínky a promícháme s brokolicí. Dáme do pekáčku, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě cca 40 minut. Omyté a osušené řízky lehce naklepeme, z obou stran je potřeme olejem, osolíme a opepříme. Řízky vložíme do pekáčku a a pečeme asi 15 minut (v polovině pečení obrátíme). Dále si připravíme krustu - nahrubo nasekané oříšky opražíme nasucho na pánvi (asi 4 minuty) a promícháme je s máslem, strouhankou, pomerančovou šťávou a petrželkou. Oříškovou směs navršíme na řízky a zapékáme dalších deset minut v troubě. Podáváme s upečenou zeleninou.

Zdroj: Časopis Chef Gurmán - březen 2010, str.8

Poznámky:

  • Pokud vám nevyhovuje zelenina jako příloha, dejte si brambory - dobře je omyjte a povařte 10 minut v osolené vodě, pak je slijte, osolte, opepřete a promíchejte s olivovým olejem. Vložte je do pekáčku a pečte je spolu s řízky.