mary.ko@seznam.cz

Výpečky po formansku

18.11.2014 08:51

Stoprocentně nedietní a taky stoprocentně dobré!

Ingredience: 1 kg vepřového bůčku, 10 dkg slaniny, 2 cibule, půl palice česneku, 1 lžička kmínu, 1 lžička pepře, 125 ml piva, sůl

Postup: Bůček nakrájíme na kostky, slaninu na kostičky a cibuli najemno. Česnek očistíme a všechny stroužky pokrájíme na plátky. Všechny přísady kromě piva smícháme v míse (sůl použijte dle chuti) a přendáme do pekáčku. Zalijeme pivem, přikryjeme a necháme přes noc v chladu rozležet. Druhý den dáme přikryté péct do trouby (170 °C) na minimálně dvě hodiny tak, aby se maso rozpadalo a bylo měkké. Směs pak rozšťoucháme šťouchadlem na brambory a pečeme odkryté dalších 20 minut dozlatova. Přendáme do uzavíratelné nádoby (nebo necháme v pekáčku, který opět přikryjeme), přelijeme vypečeným tukem a šťávou a dáme do chladu ztuhnout. Mažeme na chleba a nemyslíme na kalorie :)

Zdroj: časopis Apetit, říjen 2010, str. 35

Poznámky:

  • Uvedené množství je pro 4-5 osob, pro větší partu stačí přísady zdvojnásobit.
  • Pokud by se maso v troubě přichytávalo, můžete ho podlít dalším pivem nebo vodou.
  • Podávejte s kyselými okurkami a beraními rohy, případně feferonkami.