Nudí vás už dýňová polévka? Zkuste dýni naplnit a zapéct, úspěch zaručen :)
Ingredience: 2 menší nebo střední dýně Hokkaidó, 400 - 500 g kuskusu, 1 červená cibule, 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, 1 střední cuketa, svazek bazalky, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Dýně omyjeme, usušíme, uřízneme jim vršky a lžící vydlabeme semínka (dýně můžeme malinko seříznout i zespodu, aby na plechu hezky stály). Očistíme zeleninu a vše pokrájíme na kostičky. Pekáček vyložíme papírem na pečení a vložíme do něj promíchanou zeleninu, směs dle chuti osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Dýně na plechu (vydlabanou stranou nahoru) a zeleninu v pekáčku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °. Zeleninu během pečení minimálně jednou promícháme. Vršky dýní buď vyhodíme, nebo (pokud je chcete použít jako já na ozdobu) upečeme na plechu spolu s vydlabanými dýněmi. Kuskus si připravíme dle návodu na obalu a necháme malinko vychladnout. Po půl hodině pečení přidáme k zelenině najemno nasekanou čerstvou bazalku. Pečeme dalších deset minut, vše vyndáme a zeleninu smícháme s kuskusem. Dýně naplníme kuskusovou směsí a dáme ještě do trouby zapéct, dokud není dýně zcela měkká.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Kuskusu můžete udělat klidně více, a co vám zbyde, vzít si jako výborný salát k obědu do práce nebo si dát s trochou čerstvé zeleniny jako lehkou večeři.
- Pečenou zeleninu můžete dle libosti obměňovat nebo doplnit - dobrý je např. lilek, pórek, řapíkatý celer nebo mrkev.
- Pokud vám doma křičí, že v jídle není žádné maso, přidejte k zelenině spolu s bazalkou na kostičky pokrájenou šunku.
- 2 střední dýně stačí bohatě pro 4 osoby, jídlo je poměrně syté.
- Pokud nemáte čerstvou bazalku, použijte sušenou, popř. jinou Vaší oblíbenou bylinku (výborná je také šalvěj nebo tymián).