Tahle mléčná rýže je výborná - je totiž skoro bez práce a navíc se zajímavou citronovou příchutí.
Ingredience: 600 ml mléka, 450 ml smetany na vaření, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce krupicového cukru, 100 g kulatozrnné rýže, 1 lžíce másla, 2 - 4 meruňky (záleží na počtu strávníků - 1 meruňka pro jednu osobu)
Postup: Troubu předehřejeme na 140 ° C. V kastrůlku smícháme mléko, smetanu a citronovou kůru. Vanilkový lusk přeřízneme, vydlabeme z něj semínka a ty pak spolu s celými lusky přidáme k mléku. Směs přivedeme k varu, poté stáhneme z plotýnky, vyjmeme celé lusky a vložíme cukr a rýži. Vše zamícháme, aby se cukr rozpustil. Rýžovou směs přendáme do pekáčku a poklademe plátky másla. Pečeme v troubě 30 minut, zamícháme a pečeme další hodinu. Na posledních 15 minut do trouby přidáme i odpeckované a přepůlené meruňky posypané trochou cukru. Správně upečená rýže by měla být měkká a povrch zlatavý. Podáváme spolu s pečenými meruňkami.
Zdroj: Časopis Apetit, leden 2013, str. 59
Poznámky:
- Pro dva lidi stačí použít ze všech surovin polovinu.
- Rýží můžete podávat buď jako dezert nebo jako sladký hlavní chod.
- Pokud se vám nechce shánět vanilkový lusk, použijte místo krupicového cukru vanilkový.