Na recept jsem narazila náhodou při listování starými čísly Apetitu a po zjištění, že mám všechny ingredience v lednici, jsem se do něj hned pustila. A ačkoliv v časopise uvádí, že je dezert hodně vydatný, zmizel po večeři bez mrknutí oka…
Ingredience: 4 banány, 150 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce třtinového cukru
Na bochánky: 225 g hladké mouky, 3 lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 55 g másla, 25 g krupicového cukru + na posypání, ½ lžičky mleté skořice, 3 lžíce melasy, 150 ml mléka + na potření bochánků
Postup: Troubu předehřejeme na 220 °C. Oloupeme banány, nakrájíme je na silné plátky a rozložíme je do zapékací mísy. Rozmícháme smetanu se třtinovým cukrem a zalijeme jí banány. V míse smícháme nebo spíš propracujeme změklé máslo, mouku a kypřící prášek, měla by nám vzniknout drobenka. Přidáme cukr, skořici a mléko důkladně promíchané s melasou. Vypracujeme těsto, rozválíme a kulatým vykrajovátkem vykrajujeme malé bochánky. Zbytky těsta znovu vypracujeme, vyválíme a vykrajujeme, byla by ho škoda. Banány v zapékací nádobě překrýváme bochánky, po spotřebování těsta je trochu pokropíme mlékem, posypeme krupicovým cukrem a dáme péct do trouby na 20 minut. Podáváme ještě teplé.
Zdroj: Časopis Apetit, listopad 2012, str. 51
Poznámky:
- Při vypracování těsta jsem měla menší potíže, těsto bylo hodně lepivé a nesoudržné, proto jsem přiměřeně přidávala mouku, dokud jsem nedocílila požadované konzistence.
- Při pečení se vždy řiďte zkušenostmi s vaší troubou. Bochánky během pečení nakynou a začnou zlátnout, u mě stačilo 20 minut, ale v některé troubě to může být hodně nebo naopak málo. Pokud se bochánky pečou moc rychle, překryjte formu alobalem.
- Melasa je hustý sirup, je to vlastně extrakt z cukrové třtiny. Já jí v receptu nahradila javorovým sirupem.
- Na obrázku je množství pro dvě osoby (ze všech výše uvedených ingrediencí jsem tedy použila jen polovinu) a i tak mi přišlo dezertu hodně. Pokud tedy plánujete vydatnější večeři, klidně snižte množství všeho na polovinu jako já a hostům pak jen servírujte menší kousky třeba s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.