Narovinu přiznám, že tento recept je obyčejná česká zhůvěřilost, která s pravou italskou kuchyní absolutně nemá nic společného. Nicméně jsem ho jednou uvařila příteli ve svých kuchařských začátcích, a co čert nechtěl, jídlo se stalo jedno z jeho nejoblíbenějších. Takže, i kdyby jen z nostalgie, ho sem zkrátka dát musím, a kdo ví, třeba si najde svoje oblíbence i mezi vámi.
Ingredience: 500 g špaget, 200 g eidamu, 200 g balkánského sýra, 1 hermelín, 1 velká cibule, 20 dkg anglické slaniny, 1 kelímek zakysané smetany, 10 lžic kečupu, 3 – 4 velká rajčata
Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu a scedíme. Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno, slaninu na kostičky. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a opečeme na něm nejdříve cibuli doměkka a poté i slaninu dokřupava. Eidam nastrouháme nahrubo, balkánský sýr nakrájíme na kostičky a hermelín na plátky. Zakysanou smetanu smícháme s kečupem, rajčata omyjeme a také nakrájíme na plátky. Špagety smícháme se zakysanou smetanou a kečupem. Do zapékací mísy dáme trochu špaget, poté přidáme opečenou cibuli se slaninou. Přikryjeme další vrstvou špaget a na ní dáme balkánský sýr. Pokračujeme opět špagetami, plátky rajčat, hermelínem a poslední vrstvou špaget. Navrch vše posypeme nastrouhaným eidamem a dáme péct do trouby na 40 minut při 180 °C.
Zdroj: https://www.mamincinyrecepty.cz/bezmase-pokrmy/spagety-se-tremi-druhy-syra
Poznámky:
- Myslím, že není co dodat, jen se předem omlouvám pravým italským gurmánům a doufám, že mi tento drobný prohřešek odpustíte :)