mary.ko@seznam.cz

Zapečený květák s bramborami a smetanou

01.09.2014 08:43

Zapéct se dá spoustu věcí a kombinace květák-brambory-sýr je jedna z nich.

Ingredience: 1 kg květáku, 800 g brambor, 100 g čedaru, 250 ml smetany ke šlehání, 20 dkg slaniny, 2 velké cibule, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Brambory a cibule očistíme a nakrájíme obojí na silné plátky. Květák omyjeme a rozdělíme na menší růžičky. Čedar nastrouháme a slaninu nakrájíme na kostičky. Brambory vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Pak přidáme květák a vše vaříme ještě dalších 7 minut, aby byly brambory i květák měkké. V pánvi na oleji opečeme slaninu dokřupava, přidáme cibuli a vše opékáme do změknutí. Uvařené brambory s květákem slijeme a vrstvíme do zapékací mísy. Každou vrstvu brambor a květáku osolíme, opepříme, posypeme sýrem a cibulovo-slaninovou směsí a pokapeme smetanou. Pečeme půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C. 

Zdroj: časopis Apetit, červen 2013, str. 53

Poznámky:

  • Místo čedaru můžete použít jakýkoliv váš oblíbený tvrdý sýr.
  • Zapečenou směs můžete podávat se salátem, ale i samotná je dost sytá.
  • Vynikající je také takto zapečený květák samotný, případně kombinace květák-brokolice - krásně tak zakomponujete do svého jídelníčku zeleninu.